Not Only Fitness Doctrine 

  |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |   ( 2.8 / 497 )
Cinci lucruri la care va invit sa meditati 
„Singurul mod in care putem trai este acela in care ne putem dezvolta. Singurul mod in care putem creste este acela in care ne putem schimba. Singurul mod in care ne putem schimba este prin invatare“, a scris C. JoyBell C.
Tocmai prin cautarea de lectii noi de viata, putem sa ne schimbam, sa ne dezvoltam si sa ne imbunatatim modul in care traim.

O viata plina de sens se construieste cu eforturi, nu este descoperita din întamplare.

Multi oameni asteapta intreaga lor viata pentru a se „gasi pe ei insisi.“ Din pacate, nu acesta este modul in care functioneaza identitatea personala si o existenta plina de sens. in schimb, este nevoie de a depune un efort intentionat in a ne crea pe noi insine. Este nevoie sa ne decidem cine vrem sa fim si sa ne proiectam o viata implinita si agreabila. Fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a alege cine sa devenim si ce sa facem. Acest lucru ar putea suna infricosator, dar este, de asemenea, foarte eliberator. Ai puterea exclusiva de a-ti dicta cine esti si cum sa-ti traiesti viata. Nu irosi aceasta putere prin a neglija de a te ocupa de propria ta existenta. Fericirea si implinirea sunt alegeri personale si ele sunt, adesea, alegeri curajoase si dificile.

Vaicarelile sunt pentru perdanti

Asa cum a spus odata Teddy Roosevelt, „a te plange de o problema fara a prezenta o solutie se numeste vaicareala.“ Din pacate, traim intr-o cultura a celor care se vaicaresc. Ne plangem cu voce tare de inechitatea vietii, fiind mereu dornici sa aruncam vina pentru nenorocirile noastre altundeva, prin atribuiri cauzale externe, departe de noi insine. Aceasta atitudine ne face sa ne simtim bine. Cu toate acestea, nu ne duce nicaieri. Plangandu-ne in mod excesiv ne facem si mai amara perspectiva de ansamblu asupra lumii în care traim. Aceasta atitudine ne reconecteaza creierul la atitudinile negative si inhiba recunostinta. De asemenea, acest lucru poate fi un factor daunator pentru ceilalti. Daca trebuie neaparat sa te plangi de problemele tale, fa un efort constient de a contrabalansa fiecare plangere, cu trei doze de recunostinta. Vei fi surprins de cât de eficient este acest lucru în schimbarea starii tale de spirit.

Lucrurile mici chiar conteaza

Mult prea des, ne abtinem de la a ne rasfata cu micile bucurii pe care le intalnim pe parcursul unei zile. Un astfel de rasfat ni se pare o prostie si o frivolitate, chiar un lucru copilaresc. În cultura noastra spre exemplu, a te opri pentru a mirosi o floare pare o pierdere de timp. Cu toate acestea, chiar si din punct de vedere strict practic, alegand sa ne bucuram de aceste mici acte de rasfat cum ar fi un produs de patiserie (un pacat dulce), un sarut pasional, o baie fierbinte cu spuma - vom primi inapoi mult mai mult decat costa aceste mici placeri din punctul de vedere al timpului irosit sau al banilor cheltuiti. Randamentul unei astfel de investitii este imens. Acestea sunt lucrurile care ne motiveaza si ne inspira. Acestea ne mentin in viata, intr-o lume care ne trage prea des in jos. In schimb observam intotdeauna micile neplaceri. De ce sa nu schimbam acest tip de gandire si sa incepem sa luptam pentru bunastarea noastra emotionala, mai degraba decat impotriva ei?

Relatiile noastre nu vor fi niciodata perfecte oricat de mult ne-am dori acest lucru

Suntem crescuti pe baza unei fantezii: aceea de a gasi un partener perfect si de a trece peste greutati impreuna cu acesta, traind alaturi de el pana la adanci batraneti. Din pacate, partenerul perfect nu exista. Copilul perfect nu exista. Parintii perfecti, prietenii perfecti, fratii perfecti - nici unul dintre acestia nu exista. Atunci cand asteptam perfectiunea de la cei dragi, ne configuram pe noi insine pentru DEZAMAGIRE iar pe cei dragi, pentru FRUSTRARE si pierderi de ordin emotional. Iubeste oamenii care sunt importanti pentru tine, fara conditia perfectiunii. Fii recunoscator atunci cand acestia aleg sa faca acelasi lucru. Dupa cum a scris Sam Keen, „ajungem sa iubim nu prin gasirea unei persoane perfecte, ci prin a invata sa vedem o persoana imperfecta ca fiind perfecta.“

Toate trec

Cel mai adesea, facem apel la aceasta expresie pentru a ne simti mai confortabil in momentele grele. Da, asa este...Toate trec, chiar si momentele de fericire, nu doar cele dificile. Acest lucru este valabil mai ales în contextul relatiilor noastre. Copiii nostri nu vor ramane mereu mici. Intr-o zi ei urmeaza sa creasca, sa se mute si sa-si intemeieze propriile lor familii. Parintii nostri se vor stinge, cel mai probabil, cu mult timp inaintea noastra. Prietenii nostri vor deveni greu accesibili sau se vor indeparta cu timpul. Legaturile cele mai frumoase sunt destinate sa se schimbe, sa se rupa si sa se estompeze în timp. Pretuieste-le astazi, acum!Fa-ti timp pentru oamenii care sunt importanti pentru tine. Lasa-i sa stie ca ei conteaza. Intr-o zi va fi prea tarziu...
Alegerea de a trai cu un scop este una dificila. Cu toate acestea, este infinit mai plina de satisfactii decat a nu o face.
Asa cum afirma George Washington în muzicalul Hamilton, „sa mori este usor, tinere, sa traiesti este mai greu!“
  |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |   ( 2.9 / 438 )
"Inner Voices", a technique used in Family Systemic Therapy 
Training în terapie familiala si de cuplu în cadrul programului de formare coordonat de ATFCT, Kyriaki Polychroni si Petros Polychronis - doi terapeuti si formatori experimentati si renumiti ai primului institut de terapie familiala din Europa, Institutul Anthropos din Grecia.

  |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |   ( 2.7 / 585 )

Next