Regimentul 13  
Se spune ca atunci când artileria trage, prima salva e prea scurtă, a doua e prea lungă iar a treia e exact la ţintă. Anul acesta tragem a treia salvă între 30.08-1.09.2013. Regimentul 13 aduna toate forţele hard-enduro in Poiana Mărului, judeţul Caraş-Severin,România.Acum vreo doi ani existau mai multe echipe mici de endurişti în Timişoara. Majoritatea ne cunoşteam între noi, ne mai întâlneam pe la concursuri de enduro, la circuitul de motocross de la Şag sau pe la diferite ieşiri.
În vara anului 2010, canicula din Timişoara ne-a gonit în weekenduri la răcoarea din Poiana Mărului. Într-o seară, la o bere și discuții despre “rezumatul zilei”, s-a auzit pentru prima dată: “… ce bine ar fi să existe un concurs enduro serios cu baza în Poiana Mărului …”Ideea aruncată în treacăt a prins rădăcini în mintea tuturor.Noi urma să-l organizăm. Așadar începând cu iarna 2011 lucrurile s-au pus în mişcare.Ne-am adunat 13 endurişti pentru prima ședinţă … Regimentul 13 ENDURO era născut!Apoi bulgărele a început să se rostogolească: şedinţe săptămânale, căutat nume, în ce zonă şi când se va ţine concursul, siglă, tricouri, afișe, regulament, aprobări etc…Denumirea de REGIMENT 13 îşi are originea în istoricul Regiment de Graniţă Bănăţean nr13. Fondat în 1767 de austrieci pentru apărarea graniţei de atunci cu Imperiul Otoman, regimentul avea în subordine întregul Banat Montan, fiind format din localnici, oameni aspri de munte, buni cunoscători ai locurilor, potecilor şi drumurilor montane.În decursul celor peste 100 de ani de existenţă, Regimentul de Graniţă a dat peste 25 de generali şi 200 de ofiţeri şi a luptat în mai multe campanii împotriva Imperiului Otoman şi chiar împotriva armatelor franceze ale lui Napoleon.
Odată cu dispariţia ameninţării otomane din zona Banatului, Regimentul a dispărut în istorie, însă mulţi dintre localnicii din zonă îşi zic încă mândrii “grăniceri”.Astăzi, un alt fel de regiment cutreieră aceiaşi munţi, pe aceleași poteci: Regimentul 13 Enduro -Timișoara.


  |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink  |   ( 3.6 / 960 )